Sällskapsfåglar

Fåglar finns i en fantastisk mängd olika former, färger och personligheter. Det är viktigt att hitta rätt fågel som passar din personlighet och livsstil. Vissa fåglar behöver mycket uppmärksamhet och arbete, särskilt större papegojor, men även vissa mindre fåglar behöver mycket kärlek och hantering för att vara glada och vänliga.

Det finns många saker du måste tänka på innan du bestämmer dig för en art, inklusive fågelns livslängd, storleken på buren den behöver, maten den kommer att kräva, ljudnivån för fågeln och den tid och uppmärksamhet arten behöver.

Fåglar som kräver mer arbete

Många människor dras till papegojor som Amazonpapegojor, Grå Jako, Kakaduor och Aror eftersom de är underbara fåglar som är mycket träningsbara. Grå Jako och Amazonpapegojor är eftertraktade för sin talförmåga. Dessa mycket träningsbara fåglar är också de mest utmanande och mest krävande att ha som husdjur. Om du är intresserad av en papegoja är det oerhört viktigt att du är säker på din motivation för att skaffa en sällskapsfågel, tillsammans med din förmåga att engagera dig i det hårda arbete som krävs för att framgångsrikt leva med en av dessa krävande fåglar under en lång tid (vissa kan leva upp till 60 år).

Bra nybörjararter att överväga

Nybörjare som inte har så mycket tid att spendera med en fågel som husdjur bör överväga arter som kanariefåglar eller finkar. Om du har lite mer tid och har ett intresse för papegojor, kan du överväga Parakiter (undulater) eller Nymfparakiter, som är mindre medlemmar av papegojfamiljen och är vänliga, relativt tysta och lätta att tämja om du skaffar en ung fågel.

Andra medlemmar av papegojfamiljen som du kanske vill överväga som det är din första gång som fågelägare kan vara dvärgpapegojor, Pionus papegoja, Långvingepapegojor, Munkparakit och Grönkindad parakit. Medans duvor ofta förbises som husdjur, kan de bli bra följeslagare eftersom de är tysta och sällskapliga.

Skötselöverväganden

Det finns saker runt hemmet som anses vara farliga för fåglar. Saker du förmodligen inte skulle tänka på, som dina köksredskap, doftljus och deodoranter. Fåglarnas andningsorgan är mycket känsliga. Om du röker så kanske inte en fågel passar dig. Vissa krukväxter är helt säkra, medans andra är potentiellt dödliga för fåglar. Det är viktigt att känna till alla hushållsrisker som kan skada en fågel.

Vissa fåglar kräver stimulans och måste hålla sina hjärnor sysselsatta för att stävja mindre tilltalande beteenden som ett överdrivet ljud eller att de förstör sin bur. Ungefär som med barn, om du ger papegojor leksaker för att underhålla dem, så kan dessa positiva aktiviteter räcka långt. Det finns många typer av leksaker du kan ge dem. Det finns fotleksaker, hängande leksaker och leksaker som fästas på innerväggen i en bur som fungerar som en spelbräda, och det finns till och med pussel.

Du kanske vill investera lite tid i att träna din fågel. Träning hjälper till att stärka bandet du har med din sällskapsfågel. De flesta fåglar ser fram emot den en-mot-en uppmärksamhet som är involverad i ett träningspass. Med en lyckad träning kommer ju dessutom mycket beröm och uppmärksamhet samt deras favoritgodis. Dessutom kommer du att kunna lära ut några enkla kommandon som gör det lättare att hantera din sällskapsfågel.

Håll din fågel frisk och tvätta händerna varje gång efter att du har hanterat din den. Fåglar kan bära på bakterier som gör människor sjuka. Dessa fågelburna sjukdomar är sällsynta i Sverige, men du måste dock alltid vara vaksam på att det finns risker. Psittacosis, eller ”papegojsjuka”, är en potentiellt allvarlig sjukdom hos sällskapsfåglar, och den kan överföras till människor. Riskerna är inte stora, men det är bäst att vara medveten om dem.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Skriv vad du söker efter i fältet ovan och tryck på Enter för att söka.

Till toppen